Telinga Candling Untuk Kesihatan dan revitalisasi

Telinga Candling Untuk Kesihatan dan revitalisasi

Candling telinga, juga dikenali sebagai "telinga coning," adalah satu kaedah penyembuhan holistik berusia tahun 3500 yang dipercayai telah diamalkan oleh orang-orang Mesir purba, Cina, Maya dan Tibet dan biasanya dikhaskan untuk royalti dan pahlawan. Hari ini, telinga Candling digunakan oleh pengamal holistik Amish dan lain-lain di seluruh dunia kerana kaedah ini adalah kurang invasif daripada perubatan konvensional ini boleh tawarkan.

Telinga Candling melibatkan meletakkan lilin kon lama dalam telinga dan lampu akhir jauh batang dari kepala. Lilin yang diperbuat daripada kain kasa kapas dicelup dalam lilin lebah yang telah digulung menjadi bentuk kon dan dibiarkan kering. Kadang-kadang, lilin lebah mengandungi campuran penyembuhan herba dan minyak pati seperti lavender dan bijaksana.

Hujung kon lilin yang diletakkan di dalam telinga itu kadang-kadang dicelup dalam minyak telinga khas yang anda boleh mendapatkan di kedai makanan kesihatan yang mengandungi ekstrak mullein, bawang putih dan St Johns Wort. Bawang putih membantu membunuh bakteria yang mungkin terperangkap di dalam telinga, mullein melincirkan saluran telinga dan St Johns Wort bekerja sebagai sakit-pembunuh.

Mullein adalah tumbuhan yang sama, dilihat semakin meningkat di sepanjang tepi jalan dengan tinggi, bunga spike kuning dengan daun tdk jelas-perasaan. Mullein digunakan untuk merawat radang dan bengkak-bengkak dan membersihkan sistem limfa. Ia amat baik untuk sakit telinga. Salap juga boleh digunakan selepas sesi Candling selesai untuk menghalang pemulangan apa-apa jangkitan telinga yang berpotensi.

Lilin diletakkan di dalam lubang potong pinggan kertas atau kecil periuk pai logam untuk mengelakkan lilin daripada menitis ke orang yang mempunyai Candling yang dilakukan ke atas. Sebagai perlindungan, kaca atau usus air disimpan berguna untuk memadamkan api. Berhati-hati yang melampau perlu diamalkan ketika melakukan Candling kerana ia adalah bahaya kebakaran yang berpotensi.

Cara ia berfungsi adalah lilin dinyalakan mencipta fenomena yang dikenali sebagai perolakan yang menyebabkan lebih lembut tahi telinga yang akan dibuat ke pangkal lilin. Adalah dipercayai lilin lembut boleh mengandungi terperangkap alergen, acuan, yis, bakteria, virus dan hama telinga. Apabila lilin berlebihan dikeluarkan, bahan yang terperangkap pergi dengannya. Satu pasukan vacumn seperti dicipta oleh panas api yang semakin meningkat dan asap lilin lebur suctions keluar tahi telinga dampak yang mengandungi benda asing yang melibatkan saluran telinga.

Badan-badan asing telah terlibat dalam sakit telinga kronik dan jangkitan telinga, tinnitus, sinusitis, titisan bedah hidung dan juga bronkitis. Ia amat berkesan untuk anak-anak kecil yang mengalami sakit telinga yang berterusan dan / atau jangkitan telinga. Ia dipercayai bahawa apabila serpihan kuman yang dijangkiti itu dikeluarkan, kembali kepada kesihatan akan berlaku. Telinga Candling juga boleh memulihkan keseimbangan dan keseimbangan, memperbaiki pendengaran, mencegah laut dan penyakit kereta sejak lilin serpihan kuman terlantar memberi kesan bulu halus telinga yang bertanggungjawab untuk bukan sahaja mendengar, tetapi kira-kira dan orientasi spatial juga. Ini rambut boleh dihalang oleh tahi telinga berlebihan membina dan juga dihancurkan oleh kuman berbahaya yang terperangkap di dalam telinga. Telinga Candling boleh dilakukan sekali setahun, sebulan sekali, atau seminggu sekali bergantung kepada keperluan orang itu. Perenang atau orang lain yang menghabiskan banyak masa mereka di dalam air sepatutnya ia dilakukan seminggu sekali sebagai langkah pencegahan.

The Candling telinga harus dilakukan oleh hanya seseorang yang terlatih dalam telinga Candling kerana gegendang telinga boleh rosak dengan mempunyai kon yang dimasukkan terlalu jauh ke dalam telinga atau pada sudut yang salah, atau dengan membakar lilin yang menitis ke bawah bahagian dalam kelongsong ke dalam telinga. Pengalaman ini sangat santai dan pengamal biasanya urut sinus manakala Candling telinga itu yang dilakukan. A keritik sedikit kedengaran di dalam telinga dan ini adalah satu petanda yang baik kerana ia bermakna air yang berlebihan dan lilin di dalam telinga yang mengewap daripada panas membakar lilin. Hasilnya adalah bahawa terdapat satu kelompok lilin di telinga-akhir kon, bukti terdapat lilin telinga terkumpul dan kekotoran lain kini hilang.

Walaupun agensi perubatan dan kerajaan yang tertentu mendakwa telinga Candling tidak boleh menyembuhkan apa-apa, bentuk seni purba masih diamalkan secara meluas. Satu-satunya lawan adalah bahawa ia tidak boleh dilakukan kepada sesiapa sahaja yang mempunyai alat bantu pendengaran, gegendang telinga berlubang, tiub telinga atau mana-mana syarat telinga serius yang lain.

Telinga Candling juga boleh memberi manfaat tenaga halus - membersihkan disekat chi, meningkatkan aliran limfa serta tekanan nyahhalang pada hujung saraf untuk meningkatkan fungsi mental, persepsi warna, rasa, bau, pendengaran dan penglihatan.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar